Norbi Logo

izvor: WDSF

Među svjetskim sportovima

Ples prihvaćen kao sport

Čak i kad je mladi sport bio poznat kao natjecateljski dvoranski ples, bio je široko prihvaćen diljem Europe, Sjeverne Amerike i u dijelovima Azije. Sve više vrhunskih plesača tražilo je uzbuđenje natjecanja i javno priznanje za svoje vještine. U plesu su se natjecali amateri i profesionalci, što je privuklo mase i omogućilo dobru vidljivost na televiziji. Prvi prijenos turnira uživo dogodio se početkom šezdesetih godina.

Međutim, javna percepcija kao i mišljenje plesača dovele su do određenih nejasnoća kad se radi o klasifikaciji sportskog plesa uz druge sportove. Bez obzira na to jesu li frak, haljine i visoke pete smatrani nekompatibilni s načinom na koji su sportaši trebali biti odjeveni ili su se plesne dvorane previše razlikovale od ostalih sportskih dvorana, činjenica je da su neki osobenjaci zadržali natjecateljski ples u posebnoj kategoriji. Uvijek je graničio sa scenskom umjetnosti i sa sportom pa mu je trebalo dosta vremena da odredi svoj pravi identitet. Nije pomoglo ni to što su različite organizacije koje su nadgledale plesna natjecanja imale različito stajalište o tom pitanju.

Kad je Međunarodno vijeće amaterskih plesača, koje je bilo prethodnik WDSF-a odlučilo promijeniti ime u IDSF (i ponovno kasnije u WDSF), potvrdilo je svoje viđenje plesa kao sporta u pravom smislu te riječi i nakanilo ga smjestiti unutar međunarodnog sportskog pokreta.

Nakon što je napustio politiku izolacije, sportski ples se uskoro mogao pridružiti svjetskom sportskom pokretu.

Do 1992. WDSF je postao punopravni član Općeg udruženja međunarodnih sportskih saveza (SportAccord), krovne organizacije koja okuplja više od 100 sportskih upravljačkih tijela. Ubrzo nakon toga Međunarodni olimpijski odbor priznao je sportski ples i time je sportski ples postao prihvatljiv za uključivanje u olimpijski program.

WDSF je visoko postavio ciljeve i neprestano se zalaže za to da sportski ples bude dio budućih Olimpijskih igara. Svojim članstvom u Udruženju međunarodnih sportskih saveza koje priznaje Međunarodni olimpijski odbor nalazi se u društvu upravljačkih tijela drugih sportova koji žele ostvariti cilj. Kada se na 121. sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora glasovalo o uključivanju golfa i ragbija na Olimpijske igre 2016., ostvarenje tog ambicioznog cilja odgođeno je za ostale kandidate, ali je i postalo jasno da Međunarodni olimpijski odbor u ozbiljnom i poštenom postupku periodično revidira olimpijski program.

Danas su sportski ples i njegovo upravljačko tijelo čvrsto ugrađeni u strukture koje čine svjetske sportove. Broj organizacija i sportskih događaja s kojima su WDSF i sportski ples povezani nastavlja rasti.

Dio olimpijskog pokreta

Međunarodni olimpijski odbor priznaje sportski ples

Prema pravilima 26. i 27. Olimpijske povelje, WDSF i sportski ples su u potpunosti priznati na 106. sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora 4. rujna 1997. sa svim pravima i obvezama koje to podrazumijeva.

Kako bi ga Međunarodni olimpijski odbor priznao, sportski ples morao je ispunjavati strogi niz kriterija koji uključuju:

  • univerzalnost,
  • popularnost,
  • upravljanje,
  • dobrobit sportaša,
  • razvoj.

Kako bi WDSF mogao i dalje biti priznat, njegovi statuti, prakse i sve aktivnosti moraju biti u skladu s Olimpijskom poveljom, a posebno je potrebno:

  • provođenje sveobuhvatne politike i propisa protiv dopinga koji su u skladu sa Svjetskim propisima protiv dopinga koje propisuje Svjetska agencija protiv dopinga (WADA),
  • redovito organiziranje svjetskih i kontinentalnih prvenstava,
  • provođenje razvojnih programa za mlade,
  • održavanje čvrste i neovisne upravljačke strukture.

Zahvaljujući svom priznanju, WDSF je postao član Udruženja međunarodnih sportskih saveza koje priznaje Međunarodni olimpijski odbor (ARISF), organizacije koju je Međunarodni olimpijski odbor uspostavio i priznao. ARISF je jedan od stupova olimpijskog pokreta sa svoja 32 člana, međunarodnih saveza, koji su se obvezali poštovati i njegovati njegove vrijednosti i načela.

Hrvatski sportski plesni savez je član Hrvatskog olimpijskog odbora od 10.09.1995. godine.