Norbi Logo

izvor: WDSF

Kada je ples postao sport

Ples je postao pravi sport početkom 20. stoljeća kada su francuski poduzetnik Camille de Rhynal i skupina vrhunskih plesača spojili natjecateljski i društveni element te pretvorili plesne dvorane u mjesta za održavanje svojih natjecanja.

Prvi turnir u tangu s međunarodnim sudionicima održan je 1907. u Nici, Francuska. Prvenstva u dvoranskom plesu u Parizu, Berlinu i Londonu ubrzo su uslijedila. Francuska, Njemačka i Engleska su i dalje imali vodeću ulogu u stvaranju sporta koji se činio u savršenom skladu s ludim dvadesetima prošlog stoljeća.

Prvo svjetsko prvenstvo koje stvarno zaslužuje takvu titulu održano je 1936. u Badu Nauheimu, Njemačka. Sudjelovali su parovi iz 15 zemalja i s tri kontinenta. Iako je Drugi svjetski rat naglo zaustavio većinu natjecateljskog plesa, rođen je novi sport. Sport koji je uspio održati korak s ritmovima vremena.

Sportski ples danas

Svjetski plesni sportski savez skovao je naziv „sportski ples" početkom osamdesetih godina. Iako se riječju sportski u nazivu nastoji biti u skladu s opće prihvaćenim definicijama, riječ ples ostaje prepoznatljivo umjetničko obilježje.

Za neke stilove u sportskom plesu vodi se računa o očuvanju nekih tradicija i sjaja onoga što je prije bilo poznato kao natjecateljski dvoranski ples. No sportski ples je već odavno napustio njegova ograničenja. Danas su različiti plesni stilovi koji su usvojili sportsku kulturu i uspostavili vjerodostojne natjecateljske strukture obuhvaćeni istim imenom.

Sportski ples postao je sveobuhvatni brend za aktivnost koja je jedinstveno pristupačna i društvena, koja omogućuje sudionicima poboljšanje tjelesne kondicije i mentalnog stanja, interakciju i ostvarivanje rezultata na svim razinama. Svatko je sposoban kretati se uz glazbu. A ples prelazi sve prepreke dobi, spola i kulture.